background
logotype
image1 image2 image3 image4

 

 

 

Településünk a Mátra déli lábánál, Gyöngyöstől északkeletre és Abasártól északra, a Sár-hegy lejtőjén, illetve a Bene-patak völgyében található.

Pálosvörösmart a Mátra másik oldalán Gyöngyös melletti "új" település.
A falu 2006-ig hivatalosan Abasár része volt, az ekkori választáskor érték el azt, hogy külön önkormányzatként működhessenek.
A források 1304-ben említik először Weresmart néven, ekkor ajándékozta Pálos rendnek a területet Csobánka Pál, Sámuel és Dávid monostor építés céljára.
1335-ben a templom és a monostor is állott. Pálosvörösmart települést 1950-ben egyesítették a tőle délre fekvő Abasár településsel. A környék már i. e. 2500 körül lakott volt.
A település eredeti neve Saár volt, először 1261-ben említik. Egészen 1522-ig az Aba nemzetség birtoka volt, ők I. Istvántól kapták ezt a területet.

Magát a falut Csaba nádor és fia, Aba Sámuel alapították, Aba Sámuel monostort is alapított itt, ahol 1044-ben őt magát is eltemették.
A török időkben a község fejlődése megtorpant, csak a 18. századtól indult virágzásnak a falu újra.

 

A több azonos nevű település miatt, megkülönböztetésként és postai kézbesítés elősegítésére „Pálos” toldalékot kapott, ami arra utalt, hogy itt pálos rendi szerzetesek kolostora volt.

A község neve 1901-től: Pálosvörösmart.

1950-ben Pálosvörösmart községet Abasárhoz csatolták.

2003-ban újra önálló községgé nyilvánították, de a határozat csak a következő választás napján lépett életbe, igy önálló településként 2006-os választásokon választhattak az itt élők polgármestert és képviselőket.

Azóta a falu rengeteget szépült.

 

2021  szekelyvendeghaz   globbersthemes joomla templates